Mąka żytnia razowa typ 2000 ekologiczna
Skład: mąka żytnia razowa typ 2000
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 1kg.
Pochodzenie: Austria
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 294,2 kcal (1248 kJ)
Białko: 9g
Węglowodany: 59,7g
Tłuszcz: 1,7g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Wyprodukowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Informacje dodatkowe:
Mąka żytnia razowa bio powstała przez zmielenie całych ziaren żyta pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego. Przemiał razowy (typ 2000) sprawia, że charakteryzuje się ciemną barwą. Można jej użyć do przygotowania zakwasu, żurku, pieczenia chleba i bułeczek, wyrobu domowego makaronu.
Rada dietetyka: z mąki żytniej najlepsze są wypieki na zakwasie, które mają piękny aromat, są lekkostrawne i dłużej zachowują świeżość.
Przepis na zakwas: zmieszać 0,5 szklanki mąki z sześcioma łyżkami letniej wody, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać 2 razy dziennie. Zakwas jest gotowy po 3 dniach.
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.